مواد ترمیمی دندان
ترمیم دندان ها با توجه وضعیت قرار گرفتن دندان و نوع پوسیدگی آن، توسط دندانپزشک زیبایی و ترمیمی انجام می شود. ترمیم دندانها با دو روش بصورت مستقیم و یا غیرمستقیم صورت می گیرد.
- ترميم مستقيم دندان : در این روش دندانها تراش و آماده می شوند و سپس ماده ترمیمی از قبیل آمالگام، گلاس آينومر، رزين آينومر و بعضي ترميم هاي رزين كامپوزيت در محل مورد نظر قرار میگیرد.
- ترميم غيرمستقيم دندان: این روش در چندین جلسه انجام می شود که در جلسه اول، دندانپزشک زیبایی خوب ، دندان را تراش داده و آماده می کند و سپس از ناحیه دندان تخریب شده، قالب تهیه می نماید. این قالب باید به آزمایشگاه دندانپزشکی ارسال شود تا ترمیم در آنجا صورت بگیرد. در جلسات بعدی دندانپزشك ترمیمی زیبایی مواد ترميمی آماده شده را در حفره قرار می دهد. از جمله این مواد می توان به اينله، انله، ونيرها، روكشها و بريج هاي ساخته شده از طلا، آلياژ هاي فلزي، سراميك يا كامپوزيت و … اشاره کرد.
-
مواد ترمیمی رایج در دندانپزشکی
دندانپزشک خوب از مواد مختلفی جهت ترمیم دندانها استفاده می کند که در زیر به هر یک می پردازیم:
1- مواد ترمیمی آمالگام
آمالگام یکی از متداولترین مواد ترمیمی آمالگام است که بیش از یک قرن کاربرد توسط دندانپزشکان استفاده می شود. این ماده دارای مقاومت بالایی بوده و کاربرد و نحوه استفاده از آن به آسانی صورت می گیرد. مقاومت مالگام نسبت به سایر مواد ترمیمی بیشتر و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است. سالهاست که مالگام به عنوان یک ماده بی خطر و قابل اطمینان در دندانپزشکی شناخته شده و برای دندانهای خلف دهان مورد استفاده قرار می گیرد.
معایب آمالگام
- تراش زیاد دندان در زمان ترمیم
- رنگ نقره اي ترميم كه از نظر زيبايي مطلوب
- مشهود بودن ترميم هنگام خنديدن و صحبت كردن شخص
- حساسيت كوتاه مدت دندان نسبت به سرما و گرما پس از ترميم دندان
2- مواد ترمیمی كامپوزيت
مواد ترمیمی كامپوزيت تركيبي از ذرات نرم شبيه شيشه و رزين آكريليك است كه همرنگ دندان بوده و به همین دلیل برای دندانهای قدامی استفاده می شود. دوام و مقاومت کامپوزیت نسبت به مالگام کمتر است و به همین دلیل برای حفره های كوچك تا متوسط با نيروهاي جويدن متوسط، کاربرد دارد. در این روش، دندانپزشک زیبایی خوب، ميزان كمتري از ساختمان دندان را تراش داده و سپس ماده ترمیمی را در آن قرار می دهد. این امر موجب می شود تا فضای کمتری برای استفاده از ماده ترمیمی ایجاد شود.
ماده ترمیمی كامپوزيت با مواد چسبنده در درون ساختمان دندان قرار می گیرد. در دندان هاي تحت نيروهاي مضغي شديد، ترميمهاي كامپوزيت مقاومت متوسطي نسبت به سايش دارند به همین نمی توان از این روش استفاده کرد. کامپوزیت ها از نظر قیمت مقرون به صرفه است. در این روش ابتدا بايد حفره را در طي انجام ترميم، خشك و تميز و سپس اقدام به بازسازی دندان کرد.
معایب کامپوزیت
- تغییر رنگ در طول زمان
- مقاوم کم در مقابل سایش
- نیاز به دقت بیشتری دارد که تنها باید توسط یک دندانپزشک زیبایی خوب انجام شود.
3- مواد ترمیمی نيومرها
گلاس آينومرها نوعی ماده ترمیمی همرنگ دندان است كه از مخلوط اسيد آكريليك و پودر شيشه نرم تهيه شده و به منظور بازسازی و ترميم حفرات در سطح ريشه دندانها کاربرد دارد. این ماده مقدار اندكي فلورايد آزاد مي کند كه می تواند از پوسیدگی سایر دندانهای سالم نیز جلوگیری کند. به همین دلیل براي بيماران در معرض خطر بالاي پوسيدگي دندان، مفید است. از آنجا که این روش در بیماران ایجاد آلرژی نمی کند، لذا محدودیتی برای استفاده از آن وجود ندارد. در روش ترمیمی نیومر، ميزان تراش دندان و در نتيجه وسعت ترميم نهايي كمتر از آمالگام است.
معایب نیومرها
نیومر در ترميم هاي كوچك كه تحت فشارهاي مضغي قوي نيست، قابل استفاده می باشد چرا که مقاومت بالایی در برابر شکستگی ندارد و اغلب روي ريشه دندانها و یا در حفرات كوچكي كه تحت فشار نيستند (بين دندانها) کاربرد دارد.
نوع دیگری از نیومرها، رزين آينومرها هستند که از فيلر شيشه و اسيدهاي آكريليك و رزين آكريليك تهیه شده که مقاومت کمی در برابر شکستگی داشته و برای ترمیم لابه لای دندانها قابل استفاده می باشند. مواد ترمیمی آينومرها در سطوح اكلوزال ساییده شده و ممکن است در مدت کوتاه دچار تغییر رنگ شوند.